15 juillet 2014
Client Alert | Afrika - Şirketler Hukuku
Editörden
Ticaret Şirketleri ve Ekonomik Çıkar Grupları1 Hakkında Revize Edilmiş Yeknesak Kanun ("Revize Yeknesak Kanun") 30 Ocak 2014 tarihinde OHADA2 Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilmiştir. 17 Nisan 1997 tarihli Yeknesak Kanun'un yerine geçen Revize Yeknesak Kanun, 4 Şubat 2014 tarihli OHADA Resmi Gazetesi'nde yayımlanmıştır. Revize Yeknesak Kanun, 5 Mayıs 2014 tarihinden itibaren OHADA Üye Ülkeleri’nden3 herhangi birinde kurulmuş olan şirketlere uygulanır. Revize Yeknesak Kanun'un yürürlüğe girmesinden önce kurulan şirketlerin, iki yıl içerisinde esas sözleşmelerini Revize Yeknesak Kanun hükümlerine uygun olarak güncellemesi gerekmektedir. Söz konusu şirketler hakkında, esas sözleşmeleri güncellenene kadar eski Kanun'un hükümleri uygulanmaya devam edecektir.
Revize Yeknesak Kanun ile getirilen değişiklikler üç ana konu üzerinde yoğunlaşmaktadır:
Yeknesak Kanun'un şirketlere ilişkin katı uygulaması devam etmektedir. Ancak, bu uygulamalar, bazı durumlarda uygulanan standartlarla aradaki tutarlılığı sağlamak adına hafifletilmiştir. Örneğin, daha önce Yeknesak Kanun hükümlerinin kamu düzeninden olduğunu ve bu sebeple emredici olduğunu (ikame ve ilave hükümler için açıkça izin verilen haller hariç olmak üzere) ifade eden 1997 tarihli Yeknesak Kanun'un 2. maddesi hafif bir değişikliğe uğramıştır. Revize Yeknesak Kanun'un yeni 2. maddesi, esas sözleşmenin, ikame ve ilave hükümler için açıkça yetkilendirildiği haller hariç olmak üzere, Revize Yeknesak Kanun'u ihlal edemeyeceği şartını getirmiştir. 1997 tarihli Yeknesak Kanun, SA için bir düzineden fazla olmayan istisna içermekteydi.
Bu derecede katı bir tutum, hukuki işlemlerin kesinliğini garantiler niteliktedir. Yeknesak hukuk, iç hukuk kurallarının müdahalesinden etkilenmeyen kurallar bütünü olarak tanımlanır ve bu yüzden şirketler hukukuna dayanak oluşturan medeni hukuk ve ticaret hukuku kurallarından ayrı değerlendirilir. Bu itibarla, Yeknesak hukuk, harici yorum dayanağı olmayan, hâkimin takdir yetkisini kısıtlayan ve ekonomik paydaşlar için hukuki kesinlik sağlayan bir normatif hukuk kuralıdır.
Revize Yeknesak Kanun'a ilişkin olarak aşağıdakileri de eklemek gerekir:
__________
__________
1. Ekonomik çıkar grupları, benzer ekonomik menfaatler etrafında toplanmış ve bu bağlamda ortak stratejiler geliştirerek çözüm önerileri sunan, birlikte hareket eden birden fazla üyenin meydana getirdiği, çoğunlukla tüzel kişiliği haiz olmayan gruplar olarak nitelendirilebilir.
2. L'Organisation pour l'Harmonisation en Afrique du Droit des Affaires, 17 Ekim 1993 tarihinde, ülkelerin ticaret hukuku sistemleri ve iş hayatına ilişkin kurumlar arasında bütünsellik yaratmak amacıyla imzalanan bir antlaşma ile kurulmuş ve günümüzde 17 Orta ve Batı Afrika ülkesinin üye olduğu organizasyondur.
3. OHADA Üye Ülkeleri: Benin, Burkina Faso, Çad, Ekvator Ginesi, Fildişi Sahilleri, Gabon, Gine, Gine Bissau, Kamerun, Komorlar Birliği, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Mali, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Togo.